AJTR
Biblioteca AJTR 10 Biblioteca AJTR 10
O carte despre Bucovina – Geopolitica Bucovinei (ediția a II-a, revăzută și adăugită) -, poate paradoxal, sau ironia sorții, o carte despre destinul dramatic... Biblioteca AJTR 10

O carte în izolare – de Mihai COPEȚCHI-KOPECKY

O carte despre Bucovina – Geopolitica Bucovinei (ediția a II-a, revăzută și adăugită) -, poate paradoxal, sau ironia sorții, o carte despre destinul dramatic al provinciei de suflet a României, care a apărut într-un moment la fel de dramatic al Bucovinei noastre și deopotrivă a ,,celeilalte”, oblasti Cernovțî, lovite nu numai de un virus mondial, ci, mai grav, de virușii interni ai incompetenței și iresponsabilității, aflate sub masca politicilor democratice ,,a grijii față de om, față de… români”! Că, deh,  … dă mai bine, la mainstream!

Cartea a ieșit de sub tipar pe 20 martie a.c., la Sibiu, și cu oareșcari dificultăți a ajuns pe 23 martie la București – când se instalase ,,starea de urgență” -, prin efortul demn de laudă al editorului și al unui bun mărginean, ce și-a asumat această ,,datorie de suflet”, de-a aduce cartea autorului.

Odată cu trecerea acestor zile de restriște, atunci când va fi posibilă lansarea cărții, voi face anunțul în spațiul virtual.

De ce ,,o carte în izolare”?!

Simplu, deoarece, această carte, care trebuia lansată cu prilejul unui eveniment de importanță istorică, pentru mulți dintre noi, se găsește, încă, sub biroul autorului – aflat și el în izolare totală, ca și toți ceilalți concetățeni din categoria ,,65+” -, în așteptarea momentului când se vor deschide spațiile publice, inclusiv cele de cultură, și va putea fi pusă la dispoziția celor care mai vibrează, uneori, nu numai la celebrul refren ,,Bucovină plai cu flori” …

Motto:

Există aici, în Bucovina, o contradicție tragică în ceea ce privește desfășurarea unor evenimente istorice, știute sau neștiute, în care au fost implicate multe generații de bucovineni, obligați să lupte și să moară pentru cauze necunoscute și, mai ales, fără nici o legătură cu sensul existenței lor individuale sau colective.

AVERTISMENT CĂTRE CITITORI

    ,,Există până în ziua de azi lecții care pot fi extrase din aceste evenimente, rezultând că doar cei slabi și învinși sunt trași întotdeauna la răspundere […]. Pentru a înțelege ce se petrece, ar trebui să fim atenți nu doar la evenimentele istorice, uitate adesea de istorie, ci și la ce anume cred liderii și opinia publică, oricât de ,,fanteziste” ar fi opiniile lor. Dincolo de ,,fanteziile” mediatice există o planificare geostrategică rațională, de lungă durată, întrucât este ancorată în interese și instituții stabile”. (Noam Chomsky, 2019)

    Sub acest impuls, această lucrare se impune ca o nouă abordare, fără să se constituie într-o enciclopedie de situații geopolitice. Înainte de toate, este o carte despre o anumită experiență umană – personală sau colectivă -, cu consecințele ei: migrație masivă a populației, deportări, milioane de oameni dezrădăcinați, ce au trăit împrejurări cumplite și îndurând greutăți existențiale extreme, provocând, inexorabil, și milioane de victime nevinovate.

    Una dintre multele tragedii – mai mari, mai mici, sau de ne-nțeles – ale secolului al XX-lea este și cea a Bucovinei. Povestea ei nu a fost spusă niciodată așa cum se cuvine – din considerente greu de definit – căci s-ar putea releva unele adevăruri fundamentale legate de istoria celui de-Al Doilea Război Mondial și, astfel, ar exista riscul de a pune sub semnul întrebării multe ipoteze convenționale sau chiar o serie de recente  fake-uri nerușinate.

     Timp de peste o jumătate de secol tema ,,Bucovina” a fost supusă unei cenzuri – mai mult sau mai puțin stricte -, prin care nu s-a dorit ca realitățile istorice să devină publice și, fiind un subiect extrem de jenant pentru ,,patrioții de serviciu” – comuniști autohtoni, istorici de partid, unioniști, cominterniști etc. -, nu i-a fost acordată prea multă atenție, nici măcar în interpretările (pseudo)istorice, decât prin conotațiile semnificației semiotice transpuse prin epicul refren: ,,cântă cucu-n Bucovina, …”.

     A pune astăzi în discuţie ,,problema Bucovinei” este o necesitate de conştiinţă. Realitatea nu – prea – a remarcat, printre istorici, motive de stăruinţă sau încercări minime în privinţa restabilirii adevărului despre Bucovina, cu toată istoria ei controversată, incomodă şi tragică, deopotrivă. Au fost câteva excepţii, dar uitarea și derizoriul le-au acaparat.

     Fără nici o intenţie de a leza în vreun fel sentimentele naționale sau dramele personale – ori colective -, trăite de foarte mulţi (foşti) concetăţeni şi urmaşii lor, legaţi nu numai identitar de Bucovina – regiune istorică emblematică pentru România – dar, se impune, moralmente, acest nou tip de abordare – reală şi imparţială – a evenimentelor petrecute în secolul trecut, în special.

      Am fost obişnuiţi – voit sau nevoit -, cu sintagma ,,Basarabia şi Bucovina de nord” atunci când se face referire la una dintre cele mai nefaste perioade a istoriei României, din secolul trecut. Trebuie să avem deplina convingere că a trata în continuare acest subiect ,,la pachet” – Basarabia şi nordul Bucovinei – ca obiect al raptului teritorial din iunie 1940, poate crea, încă, o oarecare confuzie în înţelegerea şi interpretarea obiectivă a situaţiei, în contextul istoric şi geopolitic, trecut şi actual.

     Chiar dacă drama/tragedia provinciilor româneşti Basarabia şi Bucovina, precum şi momentul istoric al derulării evenimentelor este comun, contextul istoric şi (geo)politic este diferit, se nuanţează pentru fiecare provincie în parte. Aceasta este, tocmai, ideea acestei lucrări în premieră în a nuanţa – din punct de vedere geopolitic – diferenţele în ceea ce priveşte Bucovina, fără a minimaliza contextul, pe ansamblu.

Prin urmare, nu este cazul și nici nu am pretenţia că au fost analizate situațiile în integralitatea lor, sau că am listat toate crizele și conflictele, trecute ori actuale. Apariția unor noi documente și mărturii, despre unele momente controversate ale istoriei, presupune schimbarea accentului de pe evenimentele politice și militare majore pe ,,o istorie prin cei mici”, ceea ce aduce elemente noi care contribuie la coerența analizei.

     Un merit al lucrării de față ar fi acela că nu utilizează clișee deja adânc înrădăcinate în conștiința colectivă, ci reprezintă realitatea așa cum a fost sau cum este, în prezent.