AJTR
Biserica de lemn din Chișinău – o bijuterie arhitecturală valorificată insuficient? Biserica de lemn din Chișinău – o bijuterie arhitecturală valorificată insuficient?
Chiar la periferia sudică a orașului Chișinău, la o distanță de câteva minute de aeroportul internațional, putem descoperi un tezaur arhitectural ce datează din... Biserica de lemn din Chișinău – o bijuterie arhitecturală valorificată insuficient?

Chiar la periferia sudică a orașului Chișinău, la o distanță de câteva minute de aeroportul internațional, putem descoperi un tezaur arhitectural ce datează din perioada medievală. Este vorba de cea mai veche biserică din lemn din Moldova cea de peste Prut și cu siguranță, mai veche decât multe alte biserici din România. Mai mult, edificiul uimește prin procesul inedit de restaurare prin care a trecut după decenii în care a fost lăsat de izbeliște. Inițial, în anul 1642, biserica a fost construită într-o altă localitate, la distanță de câteva zeci de kilometri de locul unde este amplasată la moment. În anul 2010 însă, în vederea restaurării și conservării monumentului arhitectural, bârnă cu bârnă, biserica a fost transferată și reconstruită în Chișinău.

O scurtă prezentare cronologică a construcției religioase

În cele ce urmează vă prezentăm o scurtă incursiune în istorie pentru a înțelege și mai bine valoarea monumentului arhitectural și religios.

Biserica de lemn ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în Epoca Medievală pe teritoriul mănăstirii Hârjăuca, din raionul Călărași. Pentru ridicarea lăcașului au fost utilizate bârne de stejar, aflați din belșug în codrii din zonă. Pentru că de la început ctitori au fost răzeșii din satul Hirișeni, în 1821, când mănăstirea a fost strămutată, s-a decis transferarea bisericii din lemn în Hirișeni. Acolo a servit locuitorilor până în 1928, când în sat s-a construit un lăcaș nou, din piatră. În continuare biserica din lemn a fost folosită drept paraclis de cimitir.

Nu e de mirare că la începutul anilor 2000 biserica era în stare deplorabilă. Timp de 12 ani lăcașul nu a avut acoperiș, motiv pentru care lemnul construcției, dar și picturile din interior au fost puternic afectate de precipitații. Pentru a putea fi salvată, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Moldova și preotul care slujea în sat, au purtat tratative îndelungate pentru ca aceștia să aprobe strămutarea lăcașului la Chișinău. În anul 2009 acest lucru a fost posibil, biserica a fost transferată în incinta Muzeului Satului din Chișinău. Fiecare bârnă a edificiului a fost numerotată, astfel încât la reconstruire să se păstreze aspectul inițial. Până și acum, pe partea exterioară se pot vedea plăcuțele cu numerele fixate pentru a le păstra ordinea la montarea pe locul nou. Din vechea structură de lemn a bisericii s-au păstrat aproape 85% din bârnele originale şi 70% din iconostas. Toate icoanele și crucile pe care le putem vedea astăzi pe teritoriul bisericii datează din secolul al XVII-lea.

Un obiectiv arhitectural unic în Moldova

Păstrând stilul bisericilor bucovinene, în Moldova nu mai există o astfel de biserică de lemn, atât de înaltă și bine proporționată. Cu toate acestea, îngrijitorii lăcașului și ai Muzeului Satului, pe teritoriul căruia este amplasat, susțin că vizitatori sunt puțini. Iată de ce, se duc tratative cu agenții și firme de promovare online, precum și cu instituțiile responsabile de dezvoltarea turismului, pentru a include Muzeul Satului în toate traseele turistice de nivel național ale Republicii Moldova. Numai odată cu creșterea numărului de vizitatori va fi posibilă completarea muzeului cu obiecte și construcții din aceeași perioadă ca și biserica din lemn, salvându-se, astfel, valoroase monumente istorice și oferindu-ne nouă, turiștilor, posibilitatea de a savura din incursiunile medievale.