AJTR
Biserica săsească din Engenthal Biserica săsească din Engenthal
Text și foto: Alexandru IACOB În germană, Engenthal se traduce prin vale îngustă, o caracteristică a satului săsesc din comuna Șeica Mare, județul Sibiu, și... Biserica săsească din Engenthal

Text și foto: Alexandru IACOB

În germană, Engenthal se traduce prin vale îngustă, o caracteristică a satului săsesc din comuna Șeica Mare, județul Sibiu, și unul dintre motivele depopulării sale masive din anii ’80. Mighindoala, cum l-au denumit românii, este un sat abandonat, izolat printre dealurile înalte ale Podișului Hârtibaciului, la care se poarte ajunge pe un drum nisipos și dificil de străbătut pe o vreme mai ploioasă. Alunecările de pământ, lipsa terenurilor agrare și izolarea extremă au dus la abandonarea totală a satului. Sașii și românii au lăsat în urmă casele, școala, biserica românească și pe cea săsească, cu o istorie veche cât satul.

Prima menționare în documente despre satul Mighindoala sau Engenthal din județul Sibiu datează din anul 1381. În secolul al XV-lea, o biserică a fost construită la marginea pădurii. În anul 1650, plafonul ei a fost împodobit cu steme ale familiilor nobile, iar spre finalul secolului al XIX-lea, întregului edificiu i s-a adăugat o clopotniță.

Biserica din secolul al XV-lea a fost dărâmată, însă, în anul 1914 din motive neclare. Posibil cutremurele au slăbit structura vechii clădiri, iar meșterii zidari Iosef Eckenreiter și Mathias Gromer din Turnișor au construit în locul ei o altă biserică în stil gotic, care poate fi văzută și astăzi pe una dintre colinele satului.

Altarul vechii biserici a fost păstrat. El datează din anul 1687 și a fost renovat în anul 1870. Cândva s-a aflat în satul Ruși, iar în 1997 a fost dat în custodie Asociației „Ars Transsilvaniae” – România pentru a fi restaurat și expus ca obiect de muzeu în cadrul cetății medievale din Câlnic. Însă, în iunie 1999, părți valoroase ale altarului (crucifixul și statuile Mariei și Sf. Ioan) au fost furate din incinta cetății fără să fie recuperate. De asemenea, parohia Mighindoala se afla în posesia unui potir și a unei farfurii din argint aurit din secolul al XV-lea. Și aceste obiecte au dispărut la fel de suspect precum statuile altarului.

De câțiva ani, Consistoriul Evanghelic a concesionat biserica unui pictor din Sibiu, care urmărește să o restaureze și să o transforme într-un proiect artistic personal.

Satul Engenthal a devenit un adevărat colț al naturii, un loc sălbatic, dar prietenos atâta timp cât te împaci cu ideea că, odată cu lăsarea serii, este indicat să cauți un adăpost fără să-ți pui speranțele în biserica săsească de rit evanghelic. Rareori o vei găsi deschisă.