AJTR
Cazinoul din Vatra Dornei Cazinoul din Vatra Dornei
Cazinoul sau Pavilionul Central al Băilor este simbolul orașului Vatra Dornei. El a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea la inițiativa primarului Vasile... Cazinoul din Vatra Dornei

Text: Alexandru IACOB

Cazinoul sau Pavilionul Central al Băilor este simbolul orașului Vatra Dornei. El a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea la inițiativa primarului Vasile Deac, care l-a convins pe împăratul Franz Joseph de necesitatea existenței unui cazino pentru turiștii veniți la băi. Astfel, cazinoul a fost inaugurat pe data de 10 iulie 1899 și dispunea de o sală de teatru, o bibliotecă, un restaurant, o cofetărie si alte spații de utilitate publică.

Clădirea în stil eclectic, cu influențe ale Renașterii germane, a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc în perioada regimului comunist. Totuși, cu toate că este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, cazinoul se află în prezent într-o stare avansată de degradare, după ce lucrarea de renovare aprobată de Nicolae Ceaușescu în 1987 a fost oprită după Revoluția din decembrie ’89. În trei luni s-au furat candelabre, marmura de Carrara, cristaluri și căzi de cupru. Lucrările nu au mai fost continuate din lipsă de fonduri și ca urmare a schimbării repetate a proprietarilor.

În 2003, Cazinoul din Vatra Dornei a fost revendicat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în calitate de administrator juridic al Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina. Începerea oficială a lucrărilor de restaurare la Cazinoul Balnear a avut loc în aprilie 2019, urmând ca monumentul să fie restaurat și transformat într-un muzeu al Bucovinei.

Sursă: www.reptilianul.ro