AJTR
Ceaun Borsec Festival – 12-15 iulie 2018 – Festival multietnic de arte și gusturi culinare Ceaun Borsec Festival – 12-15 iulie 2018 – Festival multietnic de arte și gusturi culinare
Ceaun Borsec Festival vă invită să descoperiți frumusețile și bogățiile Borsecului în circulația valorilor naționale și europene, confluențele interetnice, prin ateliere educaționale interactive, spectacole... Ceaun Borsec Festival – 12-15 iulie 2018 – Festival multietnic de arte și gusturi culinare

Ceaun Borsec Festival vă invită să descoperiți frumusețile și bogățiile Borsecului în circulația valorilor naționale și europene, confluențele interetnice, prin ateliere educaționale interactive, spectacole de muzica și dansuri tradiționale. Maratonul gastronomic vă va întregi experiența prin concursul de gătit la ceaun, degustări și atelierele culinare. Festivalul nostru susține și încurajează creșterea numărului celor care apreciază şi promovează valorile stațiunii și cultura gastronomica autentică sănătoasă din zonă. Astfel, credem noi, putem păstra și celebra diversitate culturală foarte bogata care se regăsește în produsele naturale şi resursele locale. Proiectul își dorește să readucă în prim plan importanța orașului Borsec ca stațiune de interes național și ocuparea locului cuvenit în circuitul turismului balnear național și european. Trei zile de ateliere, concursuri, prezentări, demonstrații, dansuri, expoziții foto, proiecții film, concerte și zece minorități invitate, precum și alți zeci de invitați reunesc evenimentul organizat de Asociația Culturală Secvențe și Papa la Șoni.

Loc mai frumos și mai deosebit ca Borsecul și împrejurimile, abia dacă mai poți visa: unde atotștiutoarea natură a avut dorința să cuprindă într-o grădină fermecată, bunăvoința dumnezeiască prin fapte și proprietăți benefice și frumoase atât pentru ochi cât și pentru corp și suflet” a scris contele Orbán Balázs despre Borsec.

Borsec reprezintă pentru mine imaginea unui loc în care sănătatea are valențe multiple. Apele minerale, natura din jurul Borsecului, istoria unui loc aristocratic prețuit de suveranii lumii care au numit-o Regina apelor minerale, m-au fascinat, la fel și istoria diverselor etnii care au trecut pe aici și au îmbogățit cultural acest loc aparent izolat dar atât de bogat în povești. Prezentul a făcut să se piardă multe dintre strălucirile trecutului de altădată dar sunt anumite lucruri care nu au cum să se piardă și care mă fac optimist pentru ca Borsecul să redevină o Regină a turismului românesc. De aceea un eveniment care să reunească experiențele culinare, culturale, muzicale și sportive nu poate fi decât binevenit, pentru a hrăni ceea ce noi numim DOR DE BORSEC.” (Dan Burlac -unul dintre cei mai cunoscuți și de succes producători de film din România. directorul Festivalului de film românesc de la Paris din 2007 și directorul Festivalului de film de munte Alpin Film Festival din 2016).

De curând fac parte din comunitatea Borsec. Fiind martor la pesimismul oamenilor și degradarea continuă a stațiunii, ideea de a face un festival care să trezească speranțe și pasiuni s-a născut natural. Ascultând povestea fascinantă unui țipțer (neamț) despre istoria Borsecului am aflat că aici trăiesc foarte multe etnii care au venit în momentul în care s-a făcut fabrica de sticlă și a început exploatarea unei mine de cărbuni (nemți, slovaci, polonezi, austrieci). Având experiența festivalurilor interetnice m-am gândit că un eveniment cultural de amploare poate uni și mobiliza comunitatea și oficialitățile pentru a continua reconstrucția acestui loc pitoresc și plin de tradiții.” (Alexandru Pădurean – owner Papa la Șoni, promoter, project manager „Ești cu ce te hrănești 2008” owner Lăptăria lui Enache).