AJTR
„Eşti floare de dor, Basarabie!”: O istorie de şapte secole concentrată în 120 de imagini „Eşti floare de dor, Basarabie!”: O istorie de şapte secole concentrată în 120 de imagini
În data de 17 ianuarie, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a găzduit vernisajul expoziţiei de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”,... „Eşti floare de dor, Basarabie!”: O istorie de şapte secole concentrată în 120 de imagini

În data de 17 ianuarie, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a găzduit vernisajul expoziţiei de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!”, care a reunit peste 120 de lucrări semnate de Alecu Reniţă şi Lucian Reniţă din Chişinău, R. Moldova. Iubitorii de artă pot admira expoziţia până în data de 15 februarie 2014.

Basarabia readusă acasă

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia (patronat de către Consiliul Judeţean Alba), revista Natura (Chişinău), Asociaţia Umanitară „Valea Frumoasă” (Alba), Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România şi revista „România pitorească”.

După succesul repurtat la Muzeul Ţăranului Român, în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie, Expoziţia de artă fotografică „Eşti floare de dor, Basarabie!” a descins în Capitala Marii Uniri, acoperind simbolic două date importante în istoria şi în cultura românilor: 15 ianuarie – ziua naşterii lui Eminescu şi 24 ianuarie – ziua Micii Uniri. În acelaşi timp, ea se adresează celor pentru care data de 1 Decembrie 1918 este o aniversare de suflet, în acest an urmând să sărbătorim 96 de ani de la marele eveniment istoric al tuturor românilor. De remarcat că printre cei care au participat la succesul vernisajului s-au numărat şi studenţii basarabeni din universităţile din Alba Iulia.

Alba Iulia Expo foto AR 2014 (23)

La inaugurarea expoziţiei din Alba Iulia au participat circa 150 de personalităţi din administraţia publică, din mediul artistic, politic, din mass media şi oameni de afaceri.

Un „film” al rezistenţei prin spiritualitate

Fotografiile care compun Expoziţia „Eşti floare de dor, Basarabie!” reuşesc să recompună o carte de istorie încă nescrisă, dar trăită zi de zi de fiecare basarabean. Este povestea unui pământ şi al oamenilor săi care au rezistat la peste un secol şi jumătate de ocupaţie prin retragerea în cetăţile-simbol ale spiritului basarabean: Pământul, Satul, Casa părintească, Familia, Neamul, Limba maternă şi Credinţa. Toate acestea au fost căutate de cei doi autori, Alecu şi Lucian Reniţă, prin peisaje şi locuri care reprezintă Basarabia adevărată: Basarabia Românească.

Fiecare dintre cele peste 100 de imagini expuse redă şi un peisaj de suflet, dar reconstituie şi câte o filă de istorie arestată de ideologia vechiului regim. Privită în ansamblu, întreaga expoziţie este o carte în care istoria se derulează prin imagini, transmiţând în egală măsură informaţie şi stare de spirit.

Alba Iulia Expo foto AR 2014 (7)

Prezent la vernisaj, Alecu Reniţă, directorul revistei naţionale „Natura” din Chişinău, a declarat: „Basarabia adevărată este foarte puţin cunoscută în Ţară. Basarabia adevărată înseamnă Basarabia românească. Am îndrăznit să aduc în capitala Ţării icoana pământului matern în 105 imagini, adunate de mine şi de fiul meu Lucian, de sus, de la Hotin până la Cetatea Albă. Expoziţia e ca o stiblă de busuioc, de la grinda casei părinteşti: dacă o s-o atingeţi cu văzul, o să simţiţi parfumul suav al Basarabiei neînvinse, a Basarabiei care şi-a păstrat demnitatea românească.

Dumnezeu m-a ajutat să rezist, să văd şi să particip la prăbuşirea imperiului răului. Dumnezeu ne va ajuta să prindem, în timpul vieţii, reîntregirea naţiunii române! E nevoie doar să contribuim fiecare, cei peste 30 de milioane de români, la apropierea zilei măreţe, când se va face dreptate istorică şi poporului român”.

IMG_5460

Vinul – suport de cultură

Vernisajul a fost urmat de o degustare de vinuri oferite de către Casa Panciu, din România, şi Crama Equinox, din R. Moldova, cu sprijinul Agenţiei de Somelieri WineTaste. Vinurile de la Casa Panciu provin din viile voievodale din fostul Ţinut al Putnei, ale domnitorului Dabija Voievod, cel cântat de Eminescu şi care sunt administrate azi de SC Natura SRL. Au impresionat cupajul din Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră, precum şi monocepage-ul Sauvignon Blanc. Primul a fost asociat cu fotografiile semnate de Alecu Reniţă, cu o profundă încărcătură spirituală a generaţiei opresate de ocupaţia sovietică. Al doilea, un vin tânăr, ager, plin de prospeţime, a fost asociat cu mesajul artistic plin de speranţă al generaţiei tinere, reprezentată de către Lucian Reniţă. După vernisaj, membrii Asociaţiei Umanitare  „Valea Frumoasă”, împreună cu un grup de oameni de afaceri români şi germani au asistat la o a doua prezentare de vinuri, de această dată din R. Moldova. Au impresionat vinurile de la Crama Equinox: Cabernet Sauvignon, cupajul Echinoctius şi cupajul „5 elemente”. (Ştefan Teriş).

IMG_5475

Fotografii de la vernisajele expoziţiei „Eşti floare de dor, Basarabie”, desfăşutate de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.