AJTR
Festivalul de Cârnaţi din Csaba Festivalul de Cârnaţi din Csaba
În perioada 24-27.10.2013 a avut loc ediția a XVII-a a Festivalului de Cârnaţi din Csaba. Festivalul a ajuns să fie unul dintre cele mai... Festivalul de Cârnaţi din Csaba

În perioada 24-27.10.2013 a avut loc ediția a XVII-a a Festivalului de Cârnaţi din Csaba. Festivalul a ajuns să fie unul dintre cele mai cunoscute manifestări gastro-culturale din Ungaria şi Europa Centrală şi de Est, dispunând de cea mai mare forţă de atracţie turistică începând cu anul 1997. Între manifestările de asemenea amploare din Ungaria, singurul festival premiat cu titlul de „Festival de calitate excepţională” în anul 2009 a fost cel de la Csaba. Festivalul – care a fost vizitat de peste 200.000 de vizitatori – a avut ca scop pregătirea de cârnaţi de Csaba, tradiţiile legate de tăierea porcilor, sărbătorile comunităţilor maghiare şi slovace din regiune,respectiv tradiţiile gastronomice.

7-603133_563125837092234_1723221159_n

 

De buna dispoziţie s-au ocupat interpreţi de muzică populară si trupe cunoscute publicului din Ungaria. În cadrul manifestării a avut loc şi sărbătoarea vinului, ocazie care asigură posibilitatea de prezentare a beciurilor vinicole din regiune, respectiv o expoziţie care promovează produsele alimentare şi agricole din regiune. Cârnaţul din Csaba este un „hungarikum” celebru şi pe plan internaţional, un produs alimentar protejat de Uniunea Europeană cu indicaţie geografică, acest aliment putând fi cumpărat în timpul festivalului de la mai mulţi producători din ţară. În decursul celor patru zile ale Festivalului vizitatorii au fost aşteptaţi de faimoasele concursuri de cârnaţi începând de la frământarea de carne de 648 de echipe până la concursul cârnaţilor uscaţi. Au fost organizate zilnic demonstrații de tăiere de porc unde participanţilor le-au fost prezentate diferite obiceiuri ale regiunii.

4-DSC_0418

Bineînțeles că nu putea să lipsească de la acest mare eveniment gastronomic și echipa României, reprezentată de către o delegație a Asociației Culturale Euro-Est Alternative (Campionatul De Gătit), compusă din Tiberiu Kiss (Spritz Kávézó- Cafenea Spritz), Berecki Emőke, Berar Sorin (toți din Cluj-Napoca) și Adrian Neag (Făgăraș) și condusă de către secretarul executiv al A.C.E.E.A., Radu Zărnescu. Mulțumirile noastre prietenului nostru Szigeti Mihali, cel care a fost gazda noastră în cele 4 zile. Îl vom revedea pe Miși la Sibiu, în perioada 24.11-24.12.2013.
Participarea reprezentanților României pentru prima dată la acest festival a fost încununată de succes, în condițiile în care la proba de cârnați au fost 648 de echipe, iar la proba de sarmale – 72 de echipe.

5-DSC_0431

Ne-am prezentat cu 4 tipuri de cârnați, în comparație cu restul echipelor din Ungaria și Slovacia, care au preparat un singur fel de cârnați: roșu-picant. Sâmbătă – 10 kg de carne netocată și mațe porc puse la dispoziție de organizatori – 2 ore de concurs – Cârnați cu busuioc, oregano și mentă, cârnați cu chimen și boabe de muștar, cârnați cu nucă mărunțită, nucșoară și boabe de piper și cârnat măcelaresc (carnea tăiată din cuțit) – premiul special al juriului pentru gust și complexitate. Pentru acest premiu, un sejur pentru 5 persoane, 2 zile, la o pensiune-fermă situată la 40 km de Bekescsaba.

3-DSC_0321

Duminică – 4 kg carne de porc tocată și varză murată puse la dispoziție de organizatori – 3 ore și jumătate de concurs – sarmale în foaie de varză acră, cu ciuperci și afumătură, sarmale cu cimbru (mult) învelite în foi de bacon și sărmăluțe în foi de viță cu mult mărar (deliciul juriului) – premiul special al juriului pentru gust și complexitate. Un sejur de 2 zile, 3 persoane, SPA Gyula, hotel de 3 stele.
Impresionant eveniment, atmosferă extraordinară. Și dacă mai prind pe cineva că îi vorbește de rău pe unguri (unguroaice în primul rând) are de furcă cu mine: ni s-a stricat mașina de tocat și echipa Poliției din Bekescsaba ne-a împrumutat-o pe a lor! Toți erau foarte bucuroși când vedeau steagul României, deoarece le-am făcut cinstea sa onorăm cu prezența un eveniment de-al lor.

6-16255_563124777092340_519349873_n

Sunt convins că bucătăriile din Țara Făgărașului și Cluj-Napoca au fost reprezentate cu cinste la acest eveniment. Astfel de manifestări se înscriu în gama activităților generate de turismul gastronomic, un turism de nișă. Această modalitate de turism este foarte puțin dezvoltată în România. Personal, recomand oficialităților din Ministerul Turismului să își schimbe criteriile de alocare a fondurilor guvernamentale în ceea ce privește participarea României la evenimentele expoziționale și culturale – festivaluri, expoziții, târguri.

Adrian NEAG,
Făgăraș