Conferința „Identități și experiențe dunărene”
Experiențe și identități dunăreneProiecte 6 noiembrie 2019 admin
- Text: M. OTTONEL
- Foto: Mihai VASILE SÂNGEALB
Giurgiu: Finis coronat opus!
Chiar în ziua când s-au aniversat 150 de ani de la inaugurarea liniei ferate București-Giurgiu, în municipiul de la Dunăre s-a desfășurat Conferința „Identități și experiențe dunărene” dedicată Proiectului „Susținerea turismului rural în regiunea Giurgiu-Ruse prin promovarea patrimoniului cultural RO-BG 502.”
Pe malul stâng al bătrânului fluviu, într-un salon al restaurantului Perla, s-a întâlnit un numeros public român și bulgar, în frunte cu Clara Mărculescu, președintele Asociației Eastern Danube Convention & Visitors Bureau, amfitrioana evenimentului, și Lora Sarkisyan, Promola Ltd. Ruse – Bulgaria. Între cei prezenți la dezbateri a fost o reală bucurie să-i revedem pe primarii Ion Manolache (Herăști), Dumitru Văcaru (Gostinu), preotul Mihai Podaru (Herăști) și, desigur, admirabila Lili Gancheva, directorul executiv al Euroregiunii transfrontaliere Danubius Ruse-Giurgiu. Au fost prezenți oameni preocupați cu adevărat de turismul responsabil, de la oficialități locale, antreprenori, specialiști, cadre didactice, realizatori de proiecte cu finanțare europeană, la tineri care pot opta, în formarea lor, la una dintre minunatele profesii din cadrul industriei ospitalității. Și, desigur, reprezentanți ai mass-media.
Valorificarea potențialului turistic din localitățile rurale – 10 în județul Giurgiu și tot atâtea în Regiunea Ruse – a fost abordată din cele mai diverse perspective, pe lângă calitatea produselor specifice zonei insistându-se deopotrivă și asupra calității resurselor umane.
Despre „Documentare & cercetare – instrumente de dezvoltare” au vorbit Diana Manea (Merg.în/Romania; Walk&Shoot – ateliere de fotografie), Cosmin Dragomir (Gastro Art) și Cezar Ioan (Vinul. ro). Asupra produselor turistice inovatoare a insistat Ioana Pătrășcoiu (My Secret Romania) – cu o prezentare cât se poate de apetisantă, elaborată în urma brunch-urilor derulate în Transilvania și, mai nou, în Oltenia. La rândul său, giurgiuveanul Mugurel Roșu, de la Club Nautic San Giorgio, s-a ilustrat ca un talentat ghid de-a lungul unui incitant periplu cu diverse ambarcațiuni legănate nu doar de valurile Dunării… Dunăre, Regele Carol I, Eminescu ori Simion Mehedinți, dar și satele giurgiuvene cercetate în cadrul Proiectului s-au regăsit în expunerea lui Mihai Ogrinji (România pitorească/AJTR), convingătoare, ca de obicei, fiind și sinteza prof. univ. Vasile Glăvan despre istoria turismului giurgiuvean.
Au fost prezentări și intervenții de certă calitate care au ținut vie atenția participanților, conferința dovedindu-se pentru Proiect un fel de „finis coronat opus”. O apreciere specială merită și cele două expoziții cu fotografii, una cu sate giurgiuvene, iar cealaltă cu sate de la sud de Dunăre, elementele „documentare” împletindu-se fericit cu cele „metaforice”, proprii artei fotografice.
Este cât se poate de relevant faptul că identitățile și experiențele dunărene, la reușita cărora au contribuit, în primul rând, Asociația Eastern Danube Convention & Visitors Bureau și Fundația Amfiteatru, au nu doar un trecut (a fost a doua ediție a unui astfel de eveniment), ci și un promițător viitor.
Cât se poate de firesc: turismul dunărean, din păcate insuficient explorat și pus în valoare – ca și Dunărea însăși – reprezintă o certă resursă pentru industria ospitalității românești.