


Puneți mâna pe carte!
Text: Mihai OGRINJI
Anul 1933, când apărea primul număr al revistei „România pitorească”, a rămas pentru totdeauna ca un reper fundamental pentru literatura turistică de la noi. Pentru cultura noastră, în general. În 1933, vedea lumina tiparului la Leipzig, sub semnătura lui Kurt Hielscher, albumul ROMÂNIA. O lucrare captivantă, cu adevărat monumentală. Kurt Hielscher, un apropiat al Casei regale a României, istorisea, într-un fel de „cuvânt al autorului”, despre cum s-a întâmplat să realizeze acest fabulos album fotografic: „În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspe în România și să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Țările Nordice etc. În ajunul călătoriei mele un scriitor cunoscut m-a întrebat cu mirare: „De ce să-ți pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găsești deosebit în România?” Mulți trebuie să aibă aceeași părere. Ce puțin se știe despre această țară!…”
Dincolo de tot și de toate, trebuie imediat știut că albumul ROMÂNIA – Natură . Clădiri . Viață populară, editat în urmă cu opt decenii, era prefațat de Octavian Goga. Este un text absolut magnific ce întărește într-un chip înălțător valoarea inegalabilă a lucrării. Ne găsim, neîndoielnic, în fața uneia dintre cele mai speciale scrieri despre România turistică. Un singur paragraf: „Dacă n-ar avea altă minune Decât Dunării și atunci ar putea revendica România de la toți îndrăgostiții de natură un pelerinaj care să le desvăluie farmece necunoscute încă. Această împărăție de apă unde se oglindesc insule plutitoare cu stufișuri de trestie și flori de nufăr, nemărginit Eldorado al peștilor peste care se rotesc în sboruri capricioase popoare de gâște sălbatice, cocostârci, pelicani și egrete, e un colț ciudat și exotic, ceva din aspectul vrăjitului Gange care a făcut un popas în mijlocul civilizației noastre sceptice…”
Alte amănunte despre acest extraordinar album veți putea citi în prefața cărții „România pitorească, 1933. Munți, ape, drumeții”, care, peste câteva zile, va apărea pe piață. Până atunci, mai reproducem un pasaj aparținând aceluiași Kurt Hielscher, de la dispariția căruia s-au împlinit, în 2013, 65 de ani: „Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Unele sate au și fost învăluite; norul cenușiu acoperă tot mai mult uneltele strămoșești și coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanță vieții populare în dauna peisajului. Mi se pare că aș putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet și continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa.”
Tot în prefața cărții „România pitorească, 1933. Munți, ape, drumeții„, cu care Colecția verde ajunge la a șasea apariție editorială, vă veți întâlni și cu detalii despre alte lucrări tipărite în acel an care a însemnat – după vestitele curbe de sacrificiu – începutul unui fulminant urcuș în toate cele.
cercetasii sibieni
3 ianuarie 2014 #1 Authorun album de exceptie!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.191179444300576.50053.183296198422234&type=3
http://vimeo.com/36141095 Kurt Hielscher – Biserici fortificate săseşti – fotografii 1933
http://vimeo.com/36110965 Kurt Hielscher – Troiţe – fotografii 1933
http://www.youtube.com/watch?v=iX9LggUKFTA
http://www.youtube.com/watch?v=81eYyr4wUFU
carola
31 ianuarie 2014 #2 AuthorCe frumos! Am citit Romania Pitoreasca de Alexandru Vlahuta si astept sa gasesc cartea aceasta la librarie! Ce bine ca exista cultura, promovare a valorilor tarii si incurajare spre citit. DE cativa ani mi-am propus sa imi fac o biblioteca personala cu cat mai multe carti pe care sa le fi citit deja si care sa fie cel mai de pret loc cu bogatii pentru mine si urmasii mei. Adaug si adaug carti si ma bucur ca cand vad ca jumatate din camera mea este umpluta cu carti..