AJTR
Odessa – dragoste la a doua intalnire Odessa – dragoste la a doua intalnire
Este cel mai nou membru al Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România. Se numeşte Cornelia Florea şi ţine, de 5 ani, un... Odessa – dragoste la a doua intalnire

Este cel mai nou membru al Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România. Se numeşte Cornelia Florea şi ţine, de 5 ani, un blog de călătorii care ne-a atras şi nouă atenţia. Chiar înainte de a primi legitimaţia de membru AJTR, Cornelia Florea a făcut o călătorie la Odessa, în sudul Ucrainei (locul de unde, dacă ne aducem aminte, Eminescu ar fi privit pentru prima dată – poate chiar pentru singura dată – marea, despre care scrie atât de sensibil). De pe blogul Corneliei, Călătorii, gâduri, vise, am preluat şi noi un fragment din reportajul despre Odessa.

Odessa – dragoste la a doua intalnire

La Odessa am mai fost – poate ca unii dintre voi stiti – atunci cand m-am intors de la Cernobil. Nu stiu de ce, dar din acea calatorie Odessa mi-a ramas in minte ca un oras sters, poate si pentru ca eram total nedocumentata in privinta ei si nici prea multa vreme de descoperit orasul nu am avut. Cea mai vie amintire ramasa era cea legata de ospatarita care, atunci cand meniul nu era decat in limba rusa, ne-a „mimat” pieptul de pui.

(…………….)

Trecem pe rand Siretul, Prutul si Nistrul.

La vreo 15 km de Odessa de afla si (Baile) Kuialnik – bai de namol in limanul Nistrului, unde a venit si Eminescu, prilej cu care Odessa a ramas singurul loc de unde poetul a vazut marea.

(…………….)

Odessa este fostul Hagi Bei (1255) de pe timpul tatarilor. Ruine din acea vreme se mai vad in Parcul Shevcenco. Odessa este sora Constantei (cum altfel?).
Ecaterina cea Mare aduce Rusia la Marea Neagra prin (re)nasterea Odessei. In armata se inroleaza nobili francezi si spanioli in luptele dintre turci si rusi (1792 – 1794). Edictul de infiintare mentioneaza numele Odesei dupa vechea cetate Odessos, desi in realitate aceasta era mai la sud, la bulgari, probabil Varna.

Richelieu – nepotul celui pe care il stiti voi – ajunge general in armata Rusiei si guvernator al Odessei. El aduce arhitecti francezi si planteaza copaci, dand un aer boem noului oras. (1794)

Dupa Moscova si Sankt Petersburg, Odesssa ajunge al 3-lea oras al Rusiei – capitala de sud a Rusiei, porto franco.

(………….)

Monumentul portocalei, numit si Monumentul mitei, aduce aminte de cele doua carute cu portocale cu care a fost mituit Tarul Rusiei pentru a pastra subventiile pentru Odessa.

(…………..)

Odesssa a fost pe 01 aprilie capitala a rasului, gazduind Festivalul Umorului – Humorina. Un carnaval, parasutisti, concerte… toate au fost prilej de rasete. Eu una nu as rade de parasutisti, totusi. Noi am ajuns la spartul targului, dupa ce odesenii s-au spart de ras.

Cittiţi mai mult şi, mai ales, urmăriţi impresionantul fotoreportaj (98 de fotografii) aici.