AJTR
Text: Lili GANCEVA – Ruse (Bulgaria), membră a AJTR În nord-estul Bulgariei, pe malul Dunării, față în față cu Giurgiu, se află orașul Ruse....

Text: Lili GANCEVA – Ruse (Bulgaria), membră a AJTR

În nord-estul Bulgariei, pe malul Dunării, față în față cu Giurgiu, se află orașul Ruse. Este prima oprire pentru turistul român, după ce trece „Podul Prietenia”, care leagă cele două orașe de pe malurile marelui fluviu european.

Ruse este centrul administrativ al regiunii și al cincilea oraș bulgar, cu aproape 150.000 de locuitori. Întreaga sa istorie de 1900 de ani este legată de Dunăre. Tracii sunt ctitorii acestei așezări. Arheologii indică pe împăratul roman Vespasian ca fondator al cetății „Sexaginta Prista” (Portul cu 60 de nave), înălțată pe ruinele așezării trace și predecesoare, desigur, a actualului oraș Ruse. Cetatea a fost construită în anii 69-79 d.Hr., ca un punct de apărare la frontiera Dunării a Imperiului Roman.

Cetatea „Sexaginta Prista” a fost distrusă odată cu invadarea de la nord a triburilor slave și străbulgare. Ulterior, în locul ei a fost ridicată o cetate medievală bulgară. Unii istorici și arheologi bulgari acceptă că în secolul al XIV-lea pe ambele maluri ale Dunării, pe locul de astăzi al orașelor Ruse si Giurgiu, au existat două părți ale unui singur oraș numit Sf. George, care au fost unite printr-un pod de lemn întins peste Dunăre. La mijlocul secolului al XV-lea, voievodul valah Vlad Țepeș a cucerit, pentru scurt timp, Ruse și a izgonit pe turci din oraș.

În timpul stăpânirii otomane asupra Bulgariei, Ruse sau Rusciuc, cum l-au numit  turcii, a devenit port pentru navele lor pe Dunăre. Importanța orașului a crescut după războiul Crimeei (1853-1856) și unirea Țării Românești cu Moldova, în anul 1859. Astfel, Ruse a căpătat rolul de centru administrativ pentru o arie vastă a Imperiului Otoman, care acoperea întregul teritoriu din nordul Bulgariei de astăzi. Și nu numai. La acea vreme, în Ruse au fost deschise 17 consulate străine și reprezentanțe ale tuturor marilor agenții fluviale europene de transport. De aici, pornea cel mai scurt și mai sigur drum de pasageri și mărfuri din Europa Centrală spre Istanbul și Levant.

Monumentul libertății

Monumentul libertății

 

Cheiul

Cheiul

 

Datorită apropierii față de București, cultura europeană a început să pătrundă prin Ruse și să influențeze teritoriile bulgare. De aceea, bulgarii spun și astăzi că acest oraș este „poarta europeană” a țării.

Ruse se dezvoltă, mai ales, după eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană în 1877-1878, cu ajutorul trupelor rusești și românești. În acea perioadă, la Ruse, cel mai mare oraș și port la Dunăre, s-au mutat și au trăit multe familii bulgărești celebre și bogate. Acestea au pus, practic, bazele  afacerilor industriale, comerciale și financiare ale Bulgariei moderne. Pe de altă parte, arhitecți tineri, ingineri constructori, medici și profesori din Europa Centrală s-au stabilit aici, atrași de oportunitățile pe care le oferea, în general, noua Bulgarie.

Elita din Ruse a încercat să copieze tendințele europene în vogă în privința construcțiilor și arhitecturii, în urbanism, dar și în artă ori în materie de modă. Toate aceste noutăți au venit în orașul bulgar de pe Dunăre de la Viena, Budapesta și București.

Ruse este un oraș de frunte în Bulgaria până la Primul război mondial. Ulterior, în perioada socialistă (1944-1989) el s-a transformat într-un mare centru de transport, industrial, cultural și educațional, populația crescându-i la aproape 200.000 de locuitori.

 

B. Teatrul

Teatrul

 

Deși se află la doar 65 km de București, Ruse este aproape necunoscut. Puțini oameni știu că în oraș și în jurul lui există un patrimoniu cultural și natural unic, de certă importanță națională și mondială. Orașul de astăzi și împrejurimile lui oferă turistului român atracții foarte interesante, dar și diverse servicii turistice legate de numeroase restaurante, cafenele, cluburi, hoteluri și magazine, concentrate în zona centrală a vechiului oraș. Iubitorii de călătorie care ajung aici pot parca mașinile în centrul orașului, lângă hotelul „Dunărea”, și trebuie să caute Centrul de Informare Turistică de pe strada principală „Aleksandrovska”, care se află în apropiere de piața centrală a orașului. De la Centrul de Informare Turistică ei vor primi o hartă a orașului și materiale informative în limba română despre muzee, monumente, expoziții în aer liber și atâtea altele.

Mergând pe strada „Aleksandrovska” spre centrul istoric și Muzeul de Istorie Naturală, turiștii vor trece prin Piața centrală a orașului, unde se găsește Statuia maiestuoasă a Libertății, realizată de celebrul sculptor italian Arnoldo Dzoki, dar și frumoasa clădire a Teatrului Ruse, proiectată și construită de arhitecți și ingineri austrieci. În zona acestei piețe se află, de asemenea, Tribunalul monumental, Primăria și Prefectura, Opera și Mitropolia „Sfânta Treime”. La capătul străzii „Alexandrovska”, este situată Piața orășenească – vechea „Battenberg” -, înconjurată de clădirile Muzeului de istorie, Muzeului de Natură, Biblioteca regională, Liceul de băieți și Poșta veche. În Muzeul de istorie și de Natură sunt deschise expoziții moderne, atractive, despre trecutul istoric bogat și natura încântătoare a orașului Ruse și a întregii regiuni.

Pe strada principală „Aleksandrovska” – care este o zonă pietonală cu numeroase cafenele, baruri și restaurante – turiștii pot cunoaște delicioasele preparate din bucătăria bulgară, însoțite de apreciatele vinuri locale. Strada principală este traversată perpendicular de strada „Slaveanska”, cea care duce la portul fluvial vechi, de unde se poate admira Dunărea. Pe această stradă se găsește casa în care s-a născut celebrul scriitor Elias Canetti – laureat al Premiului Nobel. Și alte locuri din centrul orașului ori din apropiere merită vizitate: biserica veche a Mitropoliei, săpată în pământ, „Sfânta Treime”, construită în anul 1632; Muzeul de viață urbană și cultură din secolul al XIX-lea; cheiul orășenesc de lângă hotelul „Riga”, de la care se deschide o priveliște minunată asupra Dunării și a Giurgiului (la ultimul etaj al hotelului este elegantul restaurant „Panorama”, de unde priveliștea este cu adevărat panoramică); Pantheonul renascentist; Muzeul Transporturilor; Parcul orașului.

Cei care au suficient timp și dorința de a merge în aer liber, în afara orașului Ruse, pot vizita singura mânăstire în stâncă din Bulgaria, „Sf. Dimităr Basarbovski”, care este la numai 8 km de la marginea orașului. Lăcașul este situat în apropiere de satul Basarbovo și a fost fondat de către același sfânt Dimitrie, care este și ocrotitorul  Bucureștiului.

Sf. Dimitri Basarbovski

Sf. Dimitri Basarbovski

De la Mânăstire începe un traseu de-a lungul canionului râului Rusenski Lom, de care se pot bucura iubitorii de ciclo-turism. La rândul lor, cei care sunt tentați să vadă picturi murale în stânci și în încăperi monahale din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, pot ajunge, pe un frumos drum asfaltat, la Bisericile „stâncoase” din satul Ivanovo – aproximativ 10 kilometri de mânăstirea Basarbovo.

Biserica „Maica Domnului”, cu fresce conservate, este situată în stânci și este pictată în amintirea celebrului patron al spiritualității bulgare – țarul Ivan Alexandru (1331-1371). Aceasta se află înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural Mondial și se află sub protecția UNESCO. Biserica și încăperile călugărilor sunt săpate în stâncă, la care se ajunge ușor pe scări confortabile. Unicitatea acestui loc binecuvântat de Dumnezeu este întrupată de minunata combinație de peisaj fermecător de-a lungul râului Rusenski Lom (parte a Parcului Natural), a bogăției vieții păsărilor – un paradis pentru ornitologi -, a liniștii peșterilor și chiliilor, a frumuseții frescelor bisericii.

Cetatea Cherven

Prin Cetatea Cherven

Călătoria poate fi continuată și în susul râului. În urma curbele sale frumoase, la aproximativ 12 km la sud de mânăstire, sunt rămășițele celei mai mari cetăți medievale din secolele XII-XIV: Cherven. Cu mașină pe drum frumos și asfaltat, dar îngust, distanța  din satul Ivanovo până la satul Cherven se poate străbate în aproximativ 15-20 de minute. Cetatea se află pe o creastă stâncoasă, înconjurată din toate părțile de râul Rusenski Lom.

Lucrurile cele mai interesante de aici sunt reprezentate de apa subterană №1, cupola conservată și mormintele săpate în stâncă. După turul cetății, care durează circa o oră, cu un aer atât de proaspăt și tare, dar și inevitabil obosiți, o să vă fie foame! Dacă doriți să vă bucurați de o ispititoare varietate de pâine proaspătă, coaptă ca acasă, de mâncăruri delicioase, inclusiv pește și vânat, ca și de vinuri minunate – producție proprie! -, atunci neapărat trebuie să vizitați Crama de vinuri „Șapte generații”. Aceasta deține multe hectare cu viță de vie, un mic hotel din care se poate surprinde o vedere splendidă a Dunării, un restaurant spațios și servicii de calitate.

Aproape de oraș, la Două Movile, aproximativ 8 km la vest de satul Ivanovo, în Parcul Natural „Rusenski Lom”, se găsește cea mai lungă peșteră din Bulgaria – „Orlova Chuka”. Are ghid turistic, este marcată și acolo puteți vedea, pe săturate, stalagmite și stalactite…

Iată, așadar, doar o mică parte a patrimoniului cultural istoric și natural al orașului Ruse și al regiunii noastre, în general, cu care îi așteptăm pe turiștii români!