AJTR
Pentru pasionatii cartilor de munte, calatorie si aventura Pentru pasionatii cartilor de munte, calatorie si aventura
Text: Dinu Mititeanu Editura Guerin din Chamonix a lansat in 1995  „Colectia rosie”- reeditarea unor carti scrise de alpinisti celebri sau ca prima editie a... Pentru pasionatii cartilor de munte, calatorie si aventura

Text: Dinu Mititeanu

Editura Guerin din Chamonix a lansat in 1995  „Colectia rosie”- reeditarea unor carti scrise de alpinisti celebri sau ca prima editie a unora in viata. Primul numar  a fost „Cuceritorii inutilului”- a lui Lionel Terray, mult mai bogata si mai frumoasa decat prima editie aparuta in 1961 in Editura Gallimard  pe care o am si eu. Ea a fost tradusa in romaneste de speologul clujean Corneliu Plesa in 1972 si  multi ati citit-o. E o carte  foarte cautata, in anticariate se gaseste foarte rar si la suma de cca 100 lei.

 Din colectia rosie Guerin posed pe cea despre Patrick Berhault ( Alin Bradean a citit-o) si „Viata mea de alpinist” a lui Anderl Heckmair, alta carte uluitoare.
Cativa redactori ai revistei „Romania pitoreasca” au initiat „Colectia verde” – in care sa apara carti scrise de alpinisti romani si carti de calatorie, dar posibil si traduceri. Vor exista desigur  multe diferenţe între „Cărţile Roşii” ale lui Guerin şi „Colecţia Verde” a României pitoreşti. Asemănarea este că a venit timpul să-i sensibilizăm pe veteranii  alpinismului romanesc să-şi scrie „Amintirile”, pentru ca generaţiile tinere de cataratori sa afle si ce a fost inaintea lor si sa  ii respecte pe inaintasi  aşa cum îşi respectă francezii pe ai lor si pe ai Europei.
Primele trei numere din „Colectia Verde” vor fi semnate de nume foarte cunoscute: Walter Kargel, Niculae Baticu, Nicolae Dimache.
Editura „Romania pitoreasca” vrea sa reia o procedura din perioada interbelica: pe doritorii-persoane juridice sau fizice- ai  unei carti pregatite sa intre la tipar, sa ii treaca cu numele in carte. Un fel de multumire in avans ca ajuta la stabilirea unui tiraj , la  o oarecare garantie  de recuperare a cheltuielilor de editare si tiparire.

Prima carte – a veteranului nostru Walter Kargel e gata de tipar,  mai trebuie hotarat  titlul cartii si tirajul. Pretul va fi de cca 25-30 lei. In ea vor aparea si poze din epoca, dar si  imagini color din seria celebrelor caricaturi; „omuletzul lui Walti”- similare cu premiatul „omuletz al lui Gopo”.

Am aflat ca dl.Dan Vasilescu -presedintele CAR a comandat in avans 50 de exemplare. Voi comanda si eu cateva pentru veteranii fosti alpinisti ai Clubului U-Cluj cu care ma voi intalni in 25 august la Remetea – cu ocazia celei de a 40-a aniversari a Sectiei de Alpinism U-Cluj.

INTREB: cine mai promite ca va cumpara aceasta carte? Cei din Sectie scrieti-mi mie, prietenii alpinisti si montaniarzi pe care v-am trecut la Bcc sau amici ai vostri- adresati-va la :
romania_pit@yahoo.com

Lista cu numele doritorilor va aparea in carte precum si sigla clubului din care fac parte.  Eu cred ca cei pasionati de alpinism, dar nu doar ei,  se vor bucura sa aiba in biblioteca aceste carti  pe  care stim de pe acum- inainte de al le vedea si rasfoi- ca le vom citi cu placere.

Dinu Mititeanu

Monday, 2 April 2012, 13:59

Lista cu numele doritorilor va aparea in carte precum si sigla
clubului din care fac parte.
Deja am primit mai multe mesaje de la oameni care doresc sa obtina
cartea, dar unii nu doresc sa le apara numele in ea. OK, se va respecta
dorinta fiecaruia. Pentru cei din Cluburi o sa apara „X persoane din
clubul…” ” si sigla clubului respectiv. Important e ca editura sa
stie cam cati oameni doresc sa aiba cartea, sa scoata un tiraj adecvat,
pentru a nu bloca bani in stoc nevandabil.

Dar toti cei care anuntati ca o doriti, veti primi prima carte din
„Colectia Verde” cu autograf al lui Walter Kargel, informatie primita de
la revista RP in urma cu cateva minute. Am aflat deasemenea ca in
numarul aflat sub tipar al revistei Romania pitoreasca, vom putea citi
un interviu cu Walter Kargel.
Amanunte despre plata si distribuire, vom anunta la momentul respectiv.