AJTR
Periplu european: Orașul învingător Periplu european: Orașul învingător
Valurile istoriei și, uneori, ale Vistulei (Wisła) n-au fost prea blânde cu el. Vremurile grele prin care a trecut, însă, nu l-au înăsprit, ci,... Periplu european: Orașul învingător

Valurile istoriei și, uneori, ale Vistulei (Wisła) n-au fost prea blânde cu el. Vremurile grele prin care a trecut, însă, nu l-au înăsprit, ci, dimpotrivă, l-au făcut să răsară mai puternic și mai șlefuit. Deși pe durata celui de-al Doilea Război Mondial a fost mai puțin distrus în comparație cu alte așezări, de-a lungul secolelor, invaziile și ocupațiile străine, conflictele armate, împărțirile, fragmentările și dezmembrările Poloniei de către imperiile învecinate, l-au pus de câteva ori în situația de a renaște din propria cenușă. Fostă capitală și centru cultural, academic, artistic, economic, Kraków (cum i se zice în poloneză) rămâne a fi un oraș dinamic, grațios și prietenos cu oamenii care au norocul de a-l cunoaște.

„Drumul Regal” („Droga Królewska”) reprezintă cea mai eficientă cale spre inima și esența Cracoviei, deși rătăcirea pe străduțele lăturalnice este, cel puțin, la fel de încărcată de emoție și semnificație pentru privitor. Vizitatorii și localnicii, pot, printr-un exercițiu de imaginație, să „pășească” prin poarta timpului care ar putea prea bine să fie reprezentată de fortificația gotică din nordul Centrului Vechi – Barbacana Cracoviei (Barbakan) – și pe parcursul acestui traseu care duce către dealul Wawel, unde se află castelul cu același nume (reședința de altădată a monarhilor), să reconstituie procesiunile solemne ce se desfășurau pe această rută presărată cu o bogată varietate de monumente arhitectonice. Imediat după ce treci de Barbakan și ajungi sub Poarta Sfântului Florian (Brama Floriańska), ți se deschide în fața ochilor o vedere laterală a impunătoarei Bazilici Sfânta Maria (Kościół Mariacki) care, cu cele două turnuri de înălțimi diferite (cel mai înalt – de 80 m), te face să realizezi, chiar dacă ești foarte riguros în privința ideii de echilibru vizual, că asimetria arhitecturală, în „mâinile” potrivite, are un farmec aparte.

Cu cât străbați mai mult strada Floriańska, apropiindu-te de lăcașul romano-catolic și, respectiv, de Piața Centrală (Rynek Główny), cu atât mai intens simți pulsul Cracoviei. Fie că privești în dreapta, în stânga, înapoi sau înainte, înțelegi tot mai clar motivele pentru care orașul vechi medieval (Stare Miasto, cu precizarea că include mai mult decât centrul istoric), face parte, începând cu 1978, din Patrimoniul UNESCO. În Rynek Główny te întâmpină un lung șir de birje albe gata să-ți ofere, contra cost, un tur pitoresc al orașului, ajutându-te să te integrezi și mai mult în atmosfera sa actuală și de odinioară. Ocazional, dar cu precădere seara, ai șansa de a te delecta și cu muzică live. Unele elemente și clădiri ale pieții, datorită stilurilor abordate (gotic, renascentist, neoclasic), îți pot aminti de o combinație dintre Staroměstské náměstí (Praga), Piazza San Marco (Veneția), Grand-Place (Bruxelles) ș.a. Aici se găsește, pe lângă Bazilica Sfintei Maria, Turnul Primăriei (Wieża Ratuszowa), Hala Postăvarilor (Sukiennice), Biserica Sfântului Wojciech (Kościół św. Wojciecha), monumentul lui Adam Mickiewicz, toate fiind înconjurate de case-bijuterii. Dacă stai cel puțin o oră, ceea ce este foarte probabil ținând cont de cât de ușor te trage această piață în mrejele sale, vei avea ocazia de a asculta melodia unei trompete (Hejnał mariacki) sunând din Kościół Mariacki. Aceasta, se va întrerupe, însă, subit, în memoria trompetistului ucis de o săgeată trasă în gâtul său, atunci când încerca să avertizeze locuitorii referitor la atacul mongolilor (secolul al XIII-lea).

Călătoria continuă, mai departe, pe Grodzka în direcția Wawelului, cândva casa legendarului „dragon” învins de un cizmar în timpul domniei lui Krak (fondatorul Kraków-ului), punctul de pornire și nucleul așezării/târgului/ citadelei, destinația finală a ceremoniilor regale, astăzi locul de veci a foștilor suverani și un excelent punct de observare a orașului de jur-împrejur. Până a ajunge acolo, însă, simți cum plimbarea prin Cracovia te poartă parcă pe ritmuri alternante dintre un vals și o nocturnă a lui Frédéric Chopin. La subsolul măreței Catedrale Wawel (Rólewska Bazylika Archikateralna śś. Stanisława i Wacława na Wawelu) de care a fost foarte atașat în mod deosebit Karol Wojtyła (Papa Ioan Paul al II-lea; născut în apropierea Cracoviei – în Wadowice), vei putea observa copia fidelă a medalionului mormântului din Paris a romanticului compozitor, alături de sicriul în piatră a poetului Adam Mickiewicz și alte personalități poloneze. La parter – majoritatea sarcofagelor monarhice.

Între zidurile castelului se află palatul propriu-zis, o curte interioară a sa, apartamentele private, saloanele oficiale, o serie de săli de expoziții (muzee), trezoreria Coroanei, peștera dragonului, mulți-mulți pereți „îmbrăcați” în iederă și, pentru a te bucura de o panoramă mai extinsă – câteva turnulețe în care poți urca. Pentru a explora teritoriul castelului și pentru vizitarea unei bune părți a catedralei nu se percepe nicio taxă, însă pentru restul – de la 3 până la 18 zloți, în dependență de obiectivul propus.

Dacă te prinde ora amurgului aici (dar și în orice alt moment al zilei), poți încheia plimbarea coborând pe malul Vistulei și luând un vaporaș de lemn pe apele acestui râu. Admiră din depărtare cum lumina soarelui de asfințit pune în valoare și mai clar spiritul cetății, a istoriei ce-o inspiră și expiră atât Wawelul, cât și întreaga Cracovie.

Sorenela RENIȚĂ