AJTR
Turismul rural, Muzeul Satului şi secolul 21 – interviu cu Marilena STOIAN Turismul rural, Muzeul Satului şi secolul 21 – interviu cu Marilena STOIAN
Doamna conf. univ. dr. Maria STOIAN, președinte fondator al ANTREC Romania, a acordat un interesant interviu publicației „Dilema Veche”. Este o excelentă radiografie a... Turismul rural, Muzeul Satului şi secolul 21 – interviu cu Marilena STOIAN

Doamna conf. univ. dr. Maria STOIAN, președinte fondator al ANTREC Romania, a acordat un interesant interviu publicației „Dilema Veche”. Este o excelentă radiografie a vacanțelor la țară pe care le oferă țara noastră. Vă îndemnă cu toată căldura să parcurgeți acest dialog.

Ce s-a schimbat în ultimul timp în turismul rural? Au apărut destinații noi?

Au apărut și destinații noi. Sînt, de pildă, stațiuni balneare care s-au revigorat, și-n zonele lor sînt pensiuni. De altfel, primele pensiuni din România au apărut în zonele balneare. Vorbesc de Govora, de Călimănești, pe lîngă salină, de Tîrgu Ocna, de Praid, de Slănic… Multe stațiuni balneare și-au recăpătat vigoarea de altădată. Din păcate, mai sînt unele care nu sînt la înălțimea cunoscută, cum ar fi Băile Herculane.
Mai sînt și regiunile clasice, pe care le știm și noi, și străinii: Bucovina, Maramureș, Delta, Mărginimea Sibiului, Bran-Moeciu – care rămîne leagănul turismului românesc. Acestea se mențin. Au apărut multe pensiuni. E bine că sînt pensiuni de toate tipurile – și ca număr de camere (mici, de 5-6 camere, și de grup, de 10-15 camere), și ca grad de confort – și de 2, 3 margarete, dar și de 4, 5. (De 5 margarete sînt peste o sută în toată țara.) Multe se diferențiază și ca stil: unele în stil rustic, altele – medieval, altele – contemporan. Nu transformăm rețeaua într-un Muzeu al Satului în aer liber. Lucrurile evoluează…

Care dintre zonele deja consacrate s-au dezvoltat?

Citiți continuarea interviului în „DILEMA VECHE”.