AJTR
Un tanar francez face vin la Aliman Un tanar francez face vin la Aliman
text: Valentin Tigau S-au cules viile şi chiar dacă anul acesta natura n-a fost prea generoasă, licoarea din butoaie anunţă un vin de calitate... Un tanar francez face vin la Aliman

text: Valentin Tigau

S-au cules viile şi chiar dacă anul acesta natura n-a fost prea generoasă, licoarea din butoaie anunţă un vin de calitate înaltă. La Aliman, în Dobrogea, specificul meteorologic al anului 2012 a făcut ca recoltatul viei să înceapă mai devreme decât în trecut. “2012, ne spune Pierre-Marie Renaud, tânărul oenolog francez venit în satul dobrogean Aliman să-şi încerce puterile, a fost un an dificil, cu îngheţuri, iarna, şi secetă, în sezonul cald, însă, în pofida acestor dificultăţi, vom putea produce un vin de o calitate mai bună decât în 2011, chiar dacă volumul va fi mai mic. Anul acesta, vom produce, pentru prima dată, un rose din 70% Cabernet şi 30% Fetească Neagră.” Francezul ne-a povestit că părinţii lui sunt fermieri şi că România viticolă este… primul său loc de muncă: “Tatăl meu mi-a spus: Ai oportunitatea să înveţi, acolo (în România) tainele vinului. Du-te, încearcă-ţi puterile, şcoleşte-te şi pe urmă vino acasă, să facem împreună vin de Bordeaux!”…

Pierre-Marie lucrează, la Aliman, cu un oenolog de talie internaţională, Mark Dworkin. În viziunea maestrului, vinul roşu produs în 2010 şi lansat în această toamnă este excepţional: “După succesul obţinut de noi cu Merlot 2009, ne spune el, a venit timpul să scoatem pe piaţă un Cabernet obţinut în viile din Dobrogea. Cei care vor degusta acest vin nou vor remarca culoarea intensă. Senzaţia olfactivă este dominată de note de zmeură sălbatică şi coacăze. La gust, atacul este fructat, catifelat, susţinut de structura taninică. Finalul este lung, cu tanini specifici Cabernetului. Acest vin are nevoie să fie păstrat la sticlă, pentru o vreme, şi are un potenţial excelent de învechire.”

Toamna asta ar fi trebuit să marcheze inaugurarea unei crame (în localitatea Rasova). Pentru vinificatorii din acest colţ din Dobrogea ar fi fost un pas înainte. Dar n-a fost aşa. “Ceea ce ne-a ţinut în loc cu construcţia cramei, ne spune Ghenadie Bobeică, este înăsprirea condiţiilor de creditare, consecinţă a modificării reglementărilor în domeniul politicii monetare. Astfel, a fost îngreunată şi prelungită analiza dosarului de credit depus de către noi, în vederea obţinerii fondurilor pentru implementarea proiectului. Până la această dată, cheltuielile aferente investitiei, cheltuielile operaţionale şi de regie au trebuit a fi suportate din fondurile nostre proprii.”

La Aliman, frunza viilor a ruginit, toamna târzie pune brumă peste câte un ciorchine rămas necules, iar Cabernetul şi Feteasca odihnesc, răbdătoarr, în butoaie, pregătite pentru întâlnirea cu timpu

Niciun comentariu pana acum.

Fii primul care lasa un comentariu.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *