AJTR
Ce-a fost Verde e tot Verde! Ce-a fost Verde e tot Verde!
Nu este o aniversare rotundă. Dar ce contează când este vorba de carte? Iată că s-au împlinit aproape 8 ani de când a... Ce-a fost Verde e tot Verde!

Text: Mihai VASILE

Nu este o aniversare rotundă. Dar ce contează când este vorba de carte? Iată că s-au împlinit aproape 8 ani de când a plecat la drum „Colecția Verde” a editurii „România pitorească”. Această frumoasă înlănțuire de cărți scrise de oameni care au iubit muntele, o colecție care a vrut să cuprindă în volumele ei, în paginile fiecărei cărți în parte, cel puțin câteva informații despre istoria alpinismului și turismului montan din țara noastră. Până atunci apăruseră, sporadic, o serie de lucrări pe acest subiect, în mare majoritate ghiduri pentru aproape toate zonelor montane ale României. Câți dintre dumneavoastră n-ați studiat și apoi n-ați parcurs munții având în buzunarul rucsacului câte un exemplar din „Călăuza turistului” sau „Munții noștri”? Ceva, însă, lipsea. Erau bune informațiile despre munți, despre trasee, despre drumuri de apropiere sau despre retrageri, câteodată și despre accidentele petrecute pe culmi, dar erau reci, parcă scrise de un robot; nu cuprindeau stările autorilor, nu surprindeau momentele de spaimă sau de încântare, nu adunau bucuriile trăite acolo sus, dar nici grijile pregătirilor și gustul plăcut al împlinirilor.

Ionel Coman a fost printre primii oameni legați pe viață de munte care și-a pus cu rigoare amintirile pe hârtie. Neuitate vor rămâne rândurile scrise de acest mare alpinist atunci când încerca să-și justifice pasiunea fără margini pentru munte:

…„Oricine ar putea să ne ia la rost în felul următor:

– Ce doriți, în definitiv? De ce vă necăjiți ore întregi agățați în frânghii și pitoane, de ce vă cățărați ca melcul prin fisura albastră, roșie, suspendată sau… cum le botezați, în loc să ajungeți în același loc, dar pe potecă și foarte repede? Ați găsit leacul reumatismului dormind pe zăpadă? Ați aflat cheia înțelepciunii târându-vă prin cele mai strâmte galerii de peșteri?

Zadarnic am lupta împotriva acestor întrebări pline de logică și ironie. Mai degrabă recunoaștem din capul locului că avem asemenea idei năstrușnice.”…   

Întâlnirea cu Puiu Dimache, încercarea-i nereușită de a închega o istorie a alpinismului românesc prin discuții cu prietenii lui care, în parte, participaseră la „scrierea” acesteia cu pitoane corzi și ciocane, dar mai ales întâlnirea cu Walter Kargel, cel care deținea manuscrisul, aproape gata de tipar, ce avea să devină „Alpinism – Înălțimi, riscuri, bucurii”, și care ne-a dus la o concluzie: dacă nu putem face o carte care să cuprindă istoria românească a acestui sport, atunci să încercăm s-o scoatem din volumele scrise de cei care au înfăptuit-o!

Și am pornit la lucru. Astfel a apărut manuscrisul integral al cărții lui „Niculae Baticu – Jurnalul unui alpinist și aviator”, așa cum el însuși îl denumise și care i-a fost publicat trunchiat în 1983 sub numele de „Amintirile unui alpinist”; a fost republicată după zeci de ani cartea lui „Ionel Coman – Am îndrăgit munții”, a apărut trilogia lui Nestor Urechia formată din volumele „În Bucegi”, „Robinsonii Bucegilor” și „Vraja Bucegilor”, dar și Bucura Dumbravă cu a sa de neuitat „Cartea munților”. A fost readusă în memorie prima serie de reviste România pitorească din 1933, sub titlul „România pitorească 1933. Munți, ape, drumeții”. Au apărut ghidurile „Dan Anghel – Alpinism și escaladă în Munții Trascăului” și „Wild Ferenc – Alpinism în Cheile Bicazului. Au urmat cărțile de amintiri „Mircea Noaghiu – Tributul Hazardului” și „Nelu Săcărea – Ultima lungime”. Emilian Cristea, neîntrecutul povestitor, dispărut fulgerător dintre noi, ne-a oferit de dincolo de mormânt o carte formată din multele și interesantele lui articolele publicate de-a lungul anilor în revista România pitorească și intitulată, cum altfel, decât… „Biblioteca montaniardului”. A venit rândul unui alt volum în care se vorbește despre o primă, unică și controversată expediție în Himalaya, „Cornel Coman – Gurja Himal 1985: 8.000 m versus 7.000 m”, carte în care autorul, parcă tot de dincolo de mormânt, trimite multe întrebări spre unul dintre colegii de expediție, întrebări rămase încă fără răspuns. Au fost cuprinse în „Colecție” și cărți scrise de salvamontiști celebri: „Ioan Pivodă – Regrupare finală” și „Mihail Sârbu – Cronică Salvamont”, carte care a cunoscut și o rapidă retipărire ca ediție a unui eveniment (50 de ani de Salvamont în România), revizuită și adăugită. Nu vreau să uit de cartea „Radu Țițeica – Ascensiuni montane. Oameni și amintiri” sau „Petru Suciu – Noi, cei de la Știința”, „Ionuț Bordea – Piatra Craiului, o istorie ilustrată”, dar nici formidabila scriere „Sorin Tulea – Amintiri din războaie neterminate”. S-au publicat și cărțile unor mari alpiniști și oameni de munte care și acum, la peste 70 sau chiar 80 de ani, continuă să străbată pereții sau potecile de munte atât în țară cât și pe meridianele globului: „Dan Vasilescu – Premiere alpine”, sau volumele lui Dinu Mititeanu:  „Chemarea muntelui” și „Hoinar prin munți”.

L-am lăsat special la urmă pe prietenul Nicolae C. Dimache. Două cărți i-au fost publicate în „Colecția Verde”. Una este legată de munte și se numește „Oameni și munți”. Cealaltă – numărul 3 al „Colecției” – „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră – Călătorie în India și sud-estul asiatic” s-a vrut să fie prima „rămurică” a copacului care se numește „Colecția Verde a editurii „România pitorească”, rămurică ce a crescut adăugându-și alte două crenguțe: „Gabriela Căluțiu Sonnenberg – Bolero”, dar și cartea regretatului nostru prieten „Niculae Petrescu – O croazieră pe Dunăre în siajul istoriei”. 

Majoritatea acestor cărți se mai găsesc atât la redacție cât și prin câteva librării și magazine specializate în distribuirea materialelor de turism și alpinism. Stocul câtorva dintre ele, „Vulcani, fluvii sacre și zei de piatră – Călătorie în India și sud-estul asiatic” (3), „Tributul Hazardului” (9), „Ultima lungime” (10), „Biblioteca montaniardului” (12 ) și „Ascensiuni montane. Oameni și amintiri” (16) s-a epuizat la redacție.

Chemarea muntelui” (17) și „Premiere alpine” (18) mai au la vânzare doar câteva exemplare. Pentru găsirea lor, împătimiților le rămâne doar „cotrobăirea” prin rafturi de librărie sau anticariat! Chiar că se merită…

Mihai VASILE